print
Banca Mondială și-a reiterat disponibilitatea de a susține agricultura competitivă din Republica Moldova
15.08.2017
2689

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca a discutat astăzi, cu reprezentanții Băncii Mondiale despre continuarea cooperării în cadrul Proiectului "Agricultură Competitivă în Moldova" (MAC-P). Obiectivul a fost de a discuta despre misiunea de supraveghere a Proiectului și a identifica noi proiecte ce ar putea fi cofinanțate de Banca Mondială.

"Mulțumim pentru oportunitatea de a accesa finanțări suplimentare în cadrul proiectului. Din anul 2018 ne propunem să inițiem noi proiecte în domeniul dezvoltării rurale și siguranței alimentelor", a subliniat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca la întrevederea cu reprezentanții Băncii Mondiale.

La rîndul său, reprezentanții Băncii Mondiale au precizat că în urma evaluării proiectului sunt dispuși să ofere cofinanțare pentru noi proiecte în domeniul agriculturii, inclusiv pentru sporirea capacităților instituționale.

Proiectul Agricultura Competitivă (MAC-P) este implementat în țara noastră din anul 2012 și cuprinde trei componente de bază: consolidarea managementului siguranței alimentelor; sporirea potențialului de acces la piețe și sporirea productivității solurilor prin intermediul managementului durabil al terenurilor.

În cadrul componentei ce ține de siguranța alimentelor, cu suportul financiar al proiectului au fost construite patru puncte de inspecție la frontieră (PIF) - Leușeni, Criva, Tudora și Giurgiulești, care au fost dotate cu utilaje și echipamente de ultima generație.

Totodată, în cadrul proiectului MAC-P sunt realizate două programe de granturi pentru producătorii agricoli. Programul de granturi investiționale „Facilitarea accesului la piețele de desfacere" prevede asocierea agricultorilor în grupuri de producători şi susținerea acestora în efectuarea investițiilor în tehnologii destinate infrastructurii post-recoltă. Până în prezent prin intermediul acestui program au fost finanțate 30 grupuri de producători, cumulativ fiind debursate granturi în valoare de peste 7,5 milioane dolari SUA.

Programul de granturi investiționale „Sporirea productivității solurilor prin intermediul un managementului durabil al solului" acordă suport financiar nerambursabil post-investițional producătorilor agricoli care au implementat tehnologii de management durabil al solului. Valoarea totală a granturilor aprobate în cadrul acestui program este de aprox. 1.98 milioane dolari SUA.

15 august 2017 

Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

 

Tel (+373 22) 20-45-81
Fax (+373 22) 22-07-48
Copyright © 2021 Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.